Chronisisch zorgNet

Chronisch zorgNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met Claudicatio Intermittens, osteoporose en andere chronische aandoeningen. Het is een geïntegreerd zorgnetwerk met een landelijke reikwijdte dat patiënten, therapeuten en verwijzers (vaatchirurgen, verpleegkundig specialisten, huisartsen en praktijkondersteuners) met elkaar in contact brengt.  

Claudicatio Intermittens

ook wel perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of etalagebenen genoemd, ontstaat door slagaderverkalking in de benen. Bij inspanning (bv lopen) ontstaat een pijnlijke kramp of een doof gevoel in de benen. Deze pijn verdwijnt weer als de spieren tot rust komen. Door de pijn is het moeilijk langere stukken achter elkaar te lopen.
Naast het behandelen van risicofactoren (roken, overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol– en bloedsuikergehalte) verminderen de klachten door looptherapie.
Door de looptherapie stroomt er meer bloed door de kleine vaatjes in de benen. Hierdoor komt er ook meer bloed in de spieren en kan men weer langer pijnvrij lopen. Op deze manier kan vaak een vaatoperatie worden voorkomen.

Vergoeding zorgverzekeraar: in 2023 krijgt u maximaal 36 behandelingen voor etalagebenen vergoed uit de basisverzekering. Deze vergoeding geldt per 12 maanden en valt onder het eigen risico.

Osteoporose

Osteoporose of botontkalking ontstaat door afname van kalk in de botten. Het gevolg is dat botten kunnen breken, of wervels inzakken door een relatief onschuldige beweging of val.

Naast goede voeding en medicatie kunnen de botten weer sterker worden door een gericht oefenprogramma.